• English
  • Nederlands
  • Español
Freelance Danser als bedrijf

Freelance Danser als bedrijf

Een freelancer worden is een ondernemer worden!

Misschien niet met werknemers, maar als zelfstandige zal het zeker zorgen voor een aantal interessante uitdagingen die je niet zou ervaren als een werknemer.
De belangrijkste redenen om een freelancer danser te worden zijn normaal gesproken vrij divers, maar in de danswereld kan het worden verplicht om tijdelijke projecten te verkrijgen.

Ondanks dat, doet het niets af aan het feit dat een freelance danser worden is niet voor iedereen geschikt is.

Sommigen houden niet van de risico’s, anderen zijn niet zo getalenteerd in communicatie en anderen vinden het gewoon niet leuk om te hoppen van project naar project. Met andere woorden een heleboel redenen waarom je wel of juist niet een zelfstandige moet zijn.

De meeste freelancers die ik heb gesproken weten het precieze moment nog dat ze besloten om zelfstandig te worden en de dag dat ze hun bedrijf bij de Kamer van Koophandel zijn gaan geregistreren.

Wat ze niet vergeten na die memorabele momenten was het enkele paniek in wat nu? Heb ik een boekhouding nodig? Hoe kan ik mijn boekhouding doen? Wat zijn de driemaandelijkse BTW-aangiften? Hoe maak ik facturen en welke kosten aftrekbaar zijn?

Gebaseerd op een veelheid van dansers die begon te werken als freelancer, konden we gemakkelijk extract een korte Do en Don’ts:

  • Denk aan een bedrijfsnaam! Hoewel er veel freelancers nemen hun oorspronkelijke naam als bedrijfsnaam, zijn niet verplicht.

  • Open een aparte bankrekening voor uw bedrijf. Zijn transparanter aan particuliere en zakelijke transacties uit elkaar te houden.

  • Blijf op de hoogte van al je tijd werken in je eigen bedrijf. Ook van de voorbereiding tijd voordat je officieel geopend uw bedrijf. Om erkend te worden als een bedrijf je hebt minimaal 1225 uur te werken in uw bedrijf. Dit geldt ook voor het doen van uw administratie, het kopen van essentiële producten etc.

  • Bewaar alle bonnen! Alle kosten die zijn werkgerelateerde zijn aftrekbaar, en wat in verhouding, afhankelijk van hoeveel u het particulier en voor uw bedrijf te gebruiken. Bijvoorbeeld uw telefoonkosten.

  • Een aanvraag voor een VAR (Verklaring Arbeids Relatie). Er zijn 4 verschillende, maar als freelance danseres vindt u de VAR-wuo die eigenlijk verklaart dat u winst uit onderneming nodig. Het verklaart de vraag of de Nederlandse Belastingdienst beschouwt u een payroll-werknemer of ondernemer.

  • Je leven een freelancer is hectisch, vooral als danser. Opleiding, optredens en het verzorgen van uw bedrijf. Zorg ervoor dat je een boekhouder die en zal kunnen aanpassen aan uw specifieke behoeften in de openingstijden en moderne communicatie nemen. Traditionele boekhouders die kan alleen per post en telefoon bereikbaar tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag zal niet volstaan.

Maar dit is slechts een korte samenvatting, het van essentieel belang om bovenstaande punten te klaren voordat u begint of net begonnen met je eigen bedrijf. In het volgende artikel zal ik dieper ingaan op de fiscale deel van zijn zelfstandigen als danser in Nederland.

T.F. Thomasse

Mede-eigenaar van B&T Financials

Nederland

www.btfinancials.com

www.facebook.com/btfinancials